Våroppussing

Vårpuss på huset
Har ytterveggene blitt både furet og værbitt i løpet av vinteren? Er stua sotgrå og trist? Frisk opp med svanemerket maling. Gode miljøvalg kan også være fargesprakende.
Tekst

Har du tenkt over hvor komplisert produkt maling egentlig er? Den skal feste godt på underlaget, beskytte materialet mot fukt og forvitring, gi sopp og mugg dårlige vekstvilkår, ikke falme så veldig i sola, være lett å påføre, ikke dryppe for mye, være grei å få av seg når man søler, la seg blande fint med brekkfargene, være holdbar, ikke lukte for mye, ikke bidra til å framkalle allergi hos den som maler eller bor i huset, ikke inneholde miljøgifter og andre stoffer som er skadelige for helse og miljø.

For å få til dette, må produsenten blande sammen en rekke kjemikalier, som hver for seg løser en del av oppgavene til malingen. Slik at malingen som helhet oppfører seg slik vi vil. Det er ingen enkel oppgave. For kjemikalier oppfører seg gjerne annerledes én og én enn de gjør i blandinger.

I maling kan det være mange stoffer som kan skade naturen ­­– både tungmetaller, løsemidler, formaldehyd, ftalater og mange andre betenkelige stoffer er ganske vanlige.

Summen av alle ting

Er det så nøye, tenker du kanskje. «Jeg drikker jo ikke malinga, akkurat.» Nei, det gjør du ikke. Men når du maler, står du i malingsdunsten i timevis, og det tar flere uker før malingen har dunstet fra seg. Og dessuten omgis vi av mange ulike skadelige stoffer hele tida. Hjemme. På jobb. På fly og i bilen. Både bygningene, interiøret og alle tingene våre eksponerer deg for stoffer som kan påvirke helsa di eller skade naturen. Hele dagen, hver dag, hele livet. Små doser hver for seg – men det er miksen av dem som bekymrer oss. Derfor er det best å kutte ned på de helse- og miljøfarlige stoffene der vi kan. Som for eksempel i maling. Og i lim og sparkel, som du kanskje også trenger til oppussinga di.

Mange produsenter av maling tar miljø på alvor, og har dokumentert at de tilfredsstiller de strenger kravene vi har satt til den. De har svanemerket på malingsspannene sine. Du har mye å velge mellom. Her finner du mange svanemerkede malinger (inne og ute), beiser, lakker, lim og sparkler. Slå deg løs med fargekartet, og gjør et godt miljøvalg samtidig.

Lykke til!

Kommenter saken
kommentarer