Verdens første svanemerkede flytende drivstoff

Verdens første svanemerkede flytende drivstoff
Preem Evolution Diesel+ har nå klart Svanemerkets strenge krav til drivstoff og er dermed det første miljømerkede flytende drivstoffet i verden.
Tekst

Preem er Sveriges største oljeselskap, med 570 bensinstasjoner over hele landet. De lanserer nå verdens første svanemerkede flytende drivstoff: Preem Evolution Diesel+. Svanemerket har vurdert hele livssyklusen til denne dieselen med vekt på fornybare råvarer, lavt energiforbruk og lave utslipp av klimagasser, og går god for at den er et godt miljøvalg.

- Svanemerket er glade for å kunne kvalitetssikre at Preem sitt fornybare drivstoff er bærekraftig i et livsløpsperspektiv, sier Anita Winsnes som er direktør i Stiftelsen Miljømerking. - Sverige går her foran når det gjelder å utvikle fremtidens miljøløsninger, og dette er et drivstoff for framtida. Jeg håper Preem klarer å utvide tilgangen på råvarer slik at denne dieselen snart blir tilgjengelig også i Norge.

Preem Evolution Diesel+ består av 50 prosent fornybar råvare. Dette er blant annet tallolje, et restprodukt fra papirproduksjon. Svanemerket krever at den fornybare råvaren skal være sporbar, slik at den ikke truer det biologiske mangfoldet. Verken palmeolje eller palmeoljedestillatet PFAD kan Svanemerkes, selv om dette er fornybare råvarer.
Mer info: Spørsmål & svar

- Dette er et steg i vårt arbeid for at den svenske bilflåten skal være fossilfri i 2030. Svanemerket er for oss en kvittering på at Preem Evolution Diesel+ tilfredsstiller strenge miljøkrav. Svanen gjenkjennes av 96 prosent av de svenske forbrukerne, så derfor valgte vi å arbeide med dem. Det skal være lett for forbrukerne å se hva som er det beste valget, sier Petter Holland, konsernsjef og direktør for Preem AB.

Det svanemerkede drivstoffet selges på Preems bensinstasjoner i Sverige, foreløpig ikke i Norge. Men selskapet er i ferd med å etablere seg også i Norge, og ser på det norske markedet som svært interessant.