Verdens første svanemerkede fond

Verdens første svanemerkede fond
Nå kan du sette sparepengene dine i svanemerkede fond. Da investerer du i bedrifter som jobber godt med bærekraft. SEB og Handelsbanken er de første som tilbyr svanemerkede fond i Norge.
Tekst

Mangfoldet i fondsmarkedet er stort. Når flere fond nå blir sertifisert med det offisielle, nordiske miljømerket, blir det enklere å gjøre gode miljøvalg også når det gjelder sparepengene.

- Svanemerkede fond legger stor vekt på bærekraft, og investerer i selskaper som allerede er gode på miljø, eller som jobber målrettet for å bli det. Vi er glade for at vi nå kan veilede forbrukere i retning fond som klarer våre strenge krav, og ikke minst er vi glade for at vi allerede nå har fått med oss mange engasjerte aktører på veien mot et grønnere nordisk finansmarked, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket.

Svenskene foran i løypa

I Sverige er markedet for å investere sparepengene i fond langt mer modent enn i Norge. Svenskene har spart til pensjon i fond i mange år. Hele 8 av 10 svenske sparere som ønsker å sette pengene sine i et bærekraftig fond etterspør en merkeordning som også kontrollerer og følger opp kravene (Miljømerking Sverige, Kantar Sifo 2017). Modenheten i det svenske markedet gjør seg også gjeldende i antall svanemerkede fond som i dag lanseres. Hele 12 fond fra bl.a. SEB, Alfred Berg, CB, Handelsbanken, Skandia og Swedbank er tilgjengelige for svenske sparere. Norske forbrukere kan så langt velge mellom to svanemerkede fond: SEB Sustainability Fund Sweden og Handelsbanken Bærekraftig Energi.  

Gjør det enklere for kundene å velge bærekraftig

- SEB ønsker å gjøre det enkelt og trygt for kunden å velge bærekraftig også når det kommer til investeringer og sparing. Derfor er vi veldig stolte av å være en av de første aktørene som kan tilby et svanemerket fond i Norge, sier William Paus, Country Manager SEB i Norge.

Enklere å være småsparer

Svanemerking av investeringsfond er både konkret veiledning til den enkelte forbruker og et bidrag til å skyve samfunnets investeringer over i et mer bærekraftig spor.  Våre krav fokuserer på hvilke selskaper som skal velges bort, hvilke som skal velges inn og på åpenhet om fondets investeringer i forhold til forbrukerne.  Med lansering av aksjesparekonto i høst, har det også blitt langt enklere å være aktiv småsparer.

- Det blir spennende å se hvor mange som nå vil bruke denne muligheten til å flytte sparepengene inn i det grønne skiftet. Jeg vet i alle fall hva jeg kommer til å gjøre, avslutter Henriksen.

 

Kontakt

Per Sandell, prosjektleder i Miljømerking Sverige, ekspert på kriteriene for investeringsfond:
+46 708 66 17 63, per.sandell[at]svanen.se
Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Miljømerking Norge:
91 32 45 41, agh[at]svanemerket.no
Camilla Fahlstrøm Harris, Head of Communication SEB i Norge:
98 22 86 56, Camilla.fahlstrom[at]seb.no

Les mer

Svanemerkets krav til investeringsfond
Svanemerkede fond som er tilgjengelig i Norge
Spørsmål og svar om svanemerkede investeringsfond
Mer info på Miljømerking Sveriges nettsider