Gourmetenes førstevalg

Gourmetenes førstevalg

Friske råvarer
Rene råvarer uten kunstige tilsetninger er viktig for mange som er glad i god mat. Kanskje ikke så rart at både Sonia Lee og Pal & Ness har brukt Kebony utenpå restaurantene sine da.
Tekst FotoJon Terje Hellgren Hansen

SONJA LEE DRIVER restauranten Villa Malla i vannkanten på Hurumlandet, nærmere bestemt Filtvedt. Hun kaller det ikke restaurant, men et åpent rom for allmennheten.

villa malla sonia lees restaurant– Jeg er storfan! Sier Sonja Lee før vi får stavet ordet Kebony.

– På Villa Malla er det store uteområder. Mange går barbeint. Og når man skal ha plank ved vannkanten er det avgjørende at den ikke avgir gasser og gift. Og det er viktig med holdbarhet i forhold til vann. Og det har holdt. Vi har ingen forringelse. Den trykkimpregnerte badebrygga var spist opp av perlemark etter en sesong, og måtte skiftes. Kebony er også unikt fordi det er vedlikeholdsfritt, vi vasker over med grønnsåpe en gang i året, og estetisk er denne planken uslåelig. Den patinaen som disse plankene byr på er det bare Kebony som har, sier Lee, som har hatt et forhold til Kebony siden 2006, og hun har det ikke bare i kjeften. Hun skal bygge hus. I Kebony. Slik taler en frelst.

– Det som avgjorde for oss til slutt var miljøprofilen.

– HVORDAN JEG KOM over Kebony? Ikke spør meg om det, sier arkitekt Hettie Pisters i StudioHP og ler; – jeg tror jeg leste om det i et magasin. StudioHP har hatt ansvar for landskapsarkitekturen ved Margarinfabrikken i Oslo, den nye store barnehagen i bydelen Sagene.

– Skulle jeg som arkitekt valgt creme de la creme ville jeg valgt å lage alt i massiv eik, men det var jo ikke realistisk. For meg som arkitekt er Kebony et fantastisk alternativ, det er massivt nok til å tåle alt det skal tåle. En annen fordel dette trevirke har er at det tørker fort, sier Hettie Pisters.

restaurant onda
ONDA, AKER BRYGGE. Den nye restauranten som driftes av Rune Pal og Terje Ness bader også i sol. De elegante linjene på bygget er kledd med Kebony. Det er amerikansk furu på taket og norsk furu under beina, også det kebonisert.

– Onda er med i ett nytt storverk, en bok med 101 steder du må oppleve før du dør. Den skal gis ut i Kina, forteller Nielsen.

En måke svever forbi. Med tanke på de siste års økonomiske vekst i Kina og antallet kinesere skulle det med andre ord se lyst ut både for norsk turisme og for restaurantdriften på Onda.

Og for Kebony.

Kommenter saken
kommentarer