Positiv påvirkning

Håndavtrykk for miljøet

Hånd som bærer blomst
Fotavtrykk er bare halve historien. Gregory Norris (44), foreleser ved Harvard, vil gjøre håndavtrykk til den optimistiske siden av miljøvern.
Tekst FotoLinda Forsell

Det er lett å tenke at du er en belastning for kloden, men kunne ikke mennesket også være en berikelse for kloden? Hvordan få folk til å tenke slik? Hvordan få folk til å skjønne at verden er bedre med oss, enn uten oss?

Det var utgangspunktet for bevegelsen Gregory Norris har startet, som han har kalt Handprinter. Målet er så stort og seriøst som bare en idealist med faglig bakgrunn kan sette seg; endre én og én person, helt til hele verden er endret.

I 20 år har man brukt uttrykket fotavtrykk som en måleenhet for hvilken skade ett menneskes forbruk påfører naturen. Er fotavtrykket større enn at naturen selv klarer å fornye det, har man et overforbruk.
Det er her Norris sin idé kommer inn: Hvis fotavtrykk er summen av alle handlinger som forurenser, kan ikke alt som ikke forurenser kalles håndavtrykk, og regnes ut på tilsvarende måte?
Når man går i stedet for å kjøre bil til butikken, sparer man ikke miljøet for en viss andel utslipp? Kan ikke dette trekkes fra på ens eget fotavtrykk? Og kanskje til og med overgå det?
Jo, mener Norris.

Nå om dagen jobber han og en håndfull kolleger på spreng med å utvikle en database som skal hjelpe folk med å regne ut håndavtrykket sitt.


Handprinter skal bli et slags Wikipedia for ideer om endringer folk kan gjøre for å skape et bedre miljøregnskap for seg selv og planeten, sier Norris.

gregory norris portrett 200 px bredt– Hvilke enkle ting kan folk gjøre i hverdagen for å legge igjen et håndavtrykk?
– Forskningen er ganske klar når de gjelder forbruksmønster i industrielle land, det er innenfor tre store felt vi kan endre oss. Det første er vårt forbruk av mat. Det andre er i hjemmet, særlig med tanke på oppvarming eller avkjøling, og det siste handler om transport. Det jeg personlig har kuttet mest på er transport. Det siste året har jeg nesten bare hatt nettmøter. Fotavtrykket mitt som følge av reising er halvert på fire år, bare ved at jeg flyr mindre, sier han.
Norris mener også at vi ikke trenger å være for kategoriske, det monner mye å endre litt.
– Med tanke på mat for eksempel, så trenger du ikke gå over til å være vegetarianer på heltid, men ved å spise mindre kjøtt og meieriprodukter vil du kunne gjøre en forskjell, sier han.

Gregory Norris idé har vakt oppsikt i USA. I vinter skrev det anerkjente nyhetsmagasinet Time om «10 ideer som vil endre livet ditt». En av ideene som ble valgt ut var Handprinter.
Dalai Lama har ønsket å bli orientert om Handprinter, og Norris arbeider også som rådgiver for FN i klimaspørsmål.

Les hele intervjuet med Gregory Norris i Svanemerkets magasin Cygnus.