Offentlige innkjøpere viser økende miljøbevissthet, og tar oftere inn Svanemerket og miljø som faktorer i sine anbud. Det vet Frøya Trøya, som produserer arbeidstøy og profiltøy med det nordiske miljømerket. Bedriften har økt den svanemerkede omsetningen med 3203 % på seks år, og har i dag tre million-kontrakter med Forsvaret.
Tekst
13. des 2017
Frøya Trøya AS ble etablert på Frøya utenfor Trøndelagskysten i 1981 med tekstilproduksjon og søm av t-skjorter og gensere. Bedriften har i dag en svanemerket kolleksjon på om lag 50 plagg som undertøy, t-skjorter, polotrøyer, gensere, hettejakker, babytøy og handlenett.
Utover 90-tallet ble det økt fokus på kjemikaliebruk i tekstilindustrien, og bedriften ble svært opptatt av å unngå helseskadelige og miljøskadelige kjemikalier. Derfor var det et helt naturlig steg å svanemerke klærne de produserte.
- Svanemerket er felles for alle de nordiske landene, og overvåker hele livsløpet til produktet. Det stiller høye krav – både når det gjelder miljø og kjemikaliebruk – men også til etikk og kvalitet på produktet. Det er et klart fortrinn Svanemerket har over andre merker, sier Camilla Køhler, daglig leder i Frøya Trøya.
Helhetlige krav og kontroll på kjemikaliene
Sammenlignet med andre tekstilmerker skiller Svanemerket seg ut med sitt helhetlige perspektiv.
Alle relevante miljøproblemer i hele produksjonskjeden blir vurdert og stilt krav til der miljøgevinsten vil være størst. Svanemerkede tekstiler må også tilfredsstille krav til kvalitet og krav som gjelder etikk og arbeidsforhold i produksjonskjeden.
- Det mange ikke tenker på er at selv om et produkt starter med en økologisk råvare, så kan det allikevel være benyttet mange miljø- og helseskadelige kjemikalier i etterbehandlingen. For eksempel kan ei vanlig t-trøye i økologisk bomull likevel være produsert med mange helseskadelige fargekjemikalier. Er derimot t-trøya Svanemerket, vet du med trygghet at den ikke inneholder skadelige kjemikalier, fortsetter Køhler.
Offentlige innkjøpere våkner
Køhler og Frøya Trøya opplever fremdeles at pris og kvalitet er hovedkriterier i innkjøp, men også at Svanemerket og miljøbudskapet blir veldig positivt mottatt. - Vi har også sett at miljø har kommet inn i enkelte offentlige anbud. Det synes vi er en veldig positiv utvikling som har gitt oss en kraftig vekst i omsetningen, sier Køhler. Offentlige innkjøpere, som sitter på en samlet årlig markedsmakt på 480 milliarder kroner, har et svært stort ansvar for å bidra til det grønne skiftet ved å stille strenge krav til miljø i sine anbud. Nytt regelverk har gjort dette enklere: Fra og med 1. januar 2017 har offentlige innkjøpere kunnet benytte anerkjente merkeordninger og miljøledelsessystemer mer offensivt enn før for å sikre seg leveranser med god miljømessig og sosial/etisk standard på anskaffede varer og tjenester. Frøya Trøya erfarer at pris og kvalitet fremdeles veier tyngst i en del offentlige innkjøp, men ser også forbedring og en klart positiv tendens til at miljøkrav får større plass. Forsvaret er en av Frøya Trøyas kunder. Her vant bedriften anbudet på å levere undertøy til norske soldater. Dette er en stor kontrakt; for eksempel kjøper Forsvaret inn 50 000 underbukser hvert år − alle sammen er svanemerket og produsert av Frøya Trøya. Denne kontrakten ble omtalt blant annet i VG og BBC News og dermed ble god profilering både for Frøya Trøya og for Forsvaret.
Frøya Trøya og Svanemerket
Frøya Trøya har en kolleksjon med ca 50 svanemerkede plagg
Omsetning av svanemerkede tekstiler i 2016: ca. 12 millioner
Ble svanemerket i 2009, og har seksdoblet omsetningen av svanemerkede produkter siden den gang