Grillguide

Miljøvennlig grill

Grillguide
Sommer og grill hører sammen. Men hvordan kan du grille mest mulig miljøvennlig?
Tekst
 1. Dropp engangsgrillen. Hvorfor ikke kjøpe en bærbar flergangsgrill? Det er mye bedre enn miljøverstingene engangsgrillene. Det går med mye ressurser og energi til å produsere engangsgriller, og når bruksperioden er så kort, blir dette miljømessig "dyre" produkter.
  Engangsgriller representerer også et avfallsproblem. Det selges over 1 million slike griller i året i Norge - og de hoper seg opp ved parkenes søppelkasser.
  Hvis du likevel velger en engangsgrill, så husk at den er laget av aluminium. Levér metallet til gjenvinning (der du legger glass) så blir miljøregnskapet bedre.
 2. Kullgrill er et godt alternativ for deg som vil grille grønt. Grillkull er laget av tre og derfor fornybart. Og fornybare energikilder er mer miljøvennlige enn fossile. Men pass på at grillkullet ikke er laget av regnskog. Det kan du lese på posen. FSC-merket forteller at treet kommer fra "trygg" skog. 

  Kullgrill fyrt opp uten tennvæske og med kull fra bærekraftig drevet skog er den mest miljøvennlige grillsommerkosen.
 3. Tennvæske trenger du ikke. Det er et petroleumsprodukt, basert på fossil energi. Dessuten er den er giftig å få i seg, så pass på barna. Proffe grillkokker bruker ikke tennvæske. Prøv å tenne opp med kongler eller grillstarter isteden. 
 4. Gassgrillen brenner renere enn kullgrillen, og forurenser lufta mindre. Men gassen er fossil energi som vi bør unngå å bruke hvis vi vil ha grønn grillsamvittighet.
 5. Elektriske griller gir ingen utslipp til luft under bruk. Å bruke strøm til grilling, "stjeler" imidlertid   energien fra andre områder, der strømmen kunne gjort en viktig jobb. Den eneste energien som er miljøvennlig er den som ikke er brukt...
 6. Grill grønt! Mye av miljøbelastningen fra grilling avhenger faktisk av hva du griller. Produksjonen av rødt kjøtt er svært ressurskrevende. En kilo biff krever blant annet 15.400 liter vann underveis i produksjonen. Og kua spiser cirka 1300 kilo hvete, bygg, mais og andre korn i løpet av de tre årene det tar før hun blir til biff. Kua fores altså opp på mat som vi kunne spist til et mye lavere miljøregnskap.

  Frukt, fisk og grønnsaker er også kjempegodt å grille, og gir BBQ`en en mye grønnere profil.

Kommenter saken
kommentarer