Grønne uniformer

Miljøkrav i Forsvaret
Kongens klær skal også være miljøvennlige. Det sørger Eilin Ekstrøm for.
Tekst

Eilin Ekstrøm jobber i Forsvaret, nærmere bestemt Forsvarets logistikkorganisasjon. I avdelingen for bekledning og utrustning. Med så mange tøffinger rundt seg, trenger hun selvsagt ikke hjelp sånn i alminnelighet. Hjelpen handler i særdeleshet om å velge miljøvennlige klær til alle de som bærer uniform.

– Vi har hatt kontakt med Svanemerket det siste året for å få hjelp til å stille krav til miljø når vi anskaffer bekledning. Jeg er teknisk saksbehandler og jobber sammen med innkjøperne i Forsvaret, forteller Ekstrøm.

Når Forsvaret kjøper klær handler det om volum. Det Ekstrøm og de andre fikk hjelp med var store såkalte rammeavtaler, det vil si innkjøp over fire år, eksempelvis 60.000 t-skjorter, 70.000 underbukser og 10.000 feltskjorter - årlig!

– Det er viktig å stille krav fordi det blant annet brukes så mange miljøskadelige kjemikalier i produksjonen av tekstiler, og det er generelt mye grums både når det gjelder etikk og miljø, sier Ekstrøm, som er blant dem som er glad for at hennes avdeling i Forsvarets logistikkorganisasjonen nylig har meldt seg inn i Svanens innkjøperklubb.

– Hva har du lært underveis?
– At det er utfordrende å stille miljøkrav til tekstiler. Dette er et "umodent" marked. Derfor begynner vi litt forsiktig. Det er bedre å få til en miljøgevinst på volum, som dermed gir effekt, enn å stille krav som er så strenge at de ikke kan møtes. Dette er jo en læringsprosess for oss alle, også for leverandørene.

Kommenter saken
kommentarer