Nina Jensen

Med kniven på strupen

Nina Jensen
Som 20-åring ringte Nina Jensen til lederen i WWF og lurte på hva som skulle til for å få jobb der. Nå leder hun selv organisasjonen. Med den mangel på tålmodighet hun mener verden krever.
Tekst FotoNina Ruud

Nina Jensen dukker fram fra et hjørne i WWFs kontorlokaler i Oslo sentrum, med åpent ansikt, velformede øyebryn og fast håndtrykk. Inn på kontoret, som vender mot bakgården, bærer det. Her kvitres det som besatt. Det er ikke Jensen som kvitrer. Hun egner seg ikke som lerkefugl. Det er PC'en som byr på fuglelyder, noe den stadig gjør når Nina Jensen trenger en pause i hverdagen og balsam for sjelen. Begge deler kan komme godt med i et valgår for den som kjemper miljøets sak. 

Verdens største PR-bløff

– Vi må sikre fornybarsamfunnet. Sørge for at de globale klimaendringene ikke fører til at temperaturen stiger mer enn to grader. Sikre at de nesten 1 milliard menneskene som ikke har tilgang på energi i dag får den fra bærekraftige kilder i framtida. Jensen trekker pusten.

– Oljeindustrien fortsetter å fortelle oss at de sikrer de fattige energi. Det er verdens største PR-bløff! Det er ikke de fattige som importerer olje til 120 dollar fatet. Og hva går den energien som fattige land importerer til? Hvis man er opptatt av energi til de fattige ville man produsert evigvarende og fornybar energi der de bor! Og hva blir konsekvensene at den måten fossil energi blir produsert på i dag?

Karbonbobla

– En ny rapport viser at det er et kjempepotensial for solenergi i verden. Hele verden kan få sitt energibehov dekket fra sola.
– Så hvorfor skjer det ikke mer?
– Gamle vonde vaner, sterke interesser og kortsiktige penger. Hvis alle de kloke hodene som finnes innen fossil energi hadde jobbet med fornybar energi hadde alle problemer vært løst og Norge kunne posisjonert seg som en ledende nasjon for fornybar energi. Dette handler ikke lenger bare om miljøperspektiver, påpeker Jensen; – det handler om økonomiske perspektiver. Om å unngå å gå baklengs inn i fuglekassa, så å si.

– Debatten om hvor farlig denne ensidigheten er, om karbonbobla, raser internasjonalt, men får liten oppmerksomhet her hjemme. Det er underlig, for dette dreier seg ikke lenger bare om sidrompa politikere, men om at det gambles med den langsiktige velferden, understreker hun.

Tips til velgerne

Det er likevel politikerne som sitter med ansvaret. Det er de som har kniven på strupen, ifølge Jensen, eller som i anstendighetens navn burde føle det slik. Når det gjelder politikere er Nina Jensens råd å støtte småpartiene.
– Du blir jo alltid spurt om dette, om forholdet til storesøster Siv, og du svarer alltid at dere er gode venner. Men når engasjementet ditt innebærer bruken av begreper som «på randen av eksistensen» – når det er så eksistensielt – hvordan kan du frikoble deg fra det?
– Jeg bærer jo med meg det jeg tror på hele tiden. Det er jo på mange måter meg, samtidig som jeg har stor kjærlighet og respekt for min søster. Og du er nødt til å  respektere at folk ikke er enig med deg. Jeg velger å ikke ta fightene på privaten. Men det kan være både utfordrende og frustrerende. Jeg skal ikke legge skjul på det.

Barna. Barna og fremtiden

Fuglene har sluttet å kvitre. Vi snakker om bøker. Om boka «alle» må lese, Silent Spring av Rachel Carson og om Hamsun (jeg elsker Pan). Om musikk. Når hun lader opp til viktige debatter putter hun Metallica og Pantera på øret. Hun kommer aldri til å gi seg.
– Hva når du får barn?
– Jeg ser fram til å debattere miljø- og klimaspørsmål med et lite barn på armen. Det er jeg det det handler om – fremtiden og våre barns fremtid!
– Hva gjør du om ti år?
– Da har jeg forhåpentligvis to flotte barn å ta vare på, som jeg vil ta med ut i den fantastiske naturen og ut i verden for å inspirere dem til å ta vare på den fantastiske kloden vår. Ellers kan jeg ikke se for meg at jeg gjør noe annet enn å jobbe for WWF.
– Som leder eller som ansatt?
– Enten eller. Det har ikke vært noe mål for meg å sitte på toppen. Det er saken som driver meg, sier hun med overbevisning.
For i Nina Jensens verden haster det.
Hun mener det gjør det for oss alle.

Kommenter saken
kommentarer