Storebrand kjøper miljø

Tydelige krav

Storebrand kjøper miljø
Innkjøpsdirektør Knut Olav Irgens Høeg i Storebrand stiller tydelige krav til alle sine leverandører, og lener seg på Svanen for å få det til.
Tekst

– Visste dere at dette bygget har oppfylt miljøkrav som gjør at det var det første B-klassifiserte rehabiliterte bygget i Norge? Spør Irgens Høeg idet han kliver opp trappene i det luftige Storbrandhovedkvarteret på Lysaker utenfor Oslo. Vi er på vei ut i sola, og skal snart passere kantina, som er den tredje Svanemerkede kantina i Norge (etter Statkraft og Klima-og forurensningsdirektoratet sin).

Det er konserninnkjøpsdirektøren naturligvis stolt av. Det også.

– Jeg vet ikke om dere vet at Storebrand i flere enn 15 år har arbeidet med bærekraftige investeringer? Det betyr at vi har svartelistet 125 bedrifter. Vi har tro på at bedrifter som tar ansvar for bærekraft, både når det gjelder miljø og etikk, er de som vil ha suksess i framtida og derfor vil lønne seg på lang sikt. Og vi er langsiktige. Vi jobber jo med folks pensjoner.

– Der hvor vi har investert er vi med på generalforsamlinger og prøver å påvirke aktivt, fortsetter han; – får vi ikke gjennomslag, selger vi oss ut.

Hvilke bedrifter Storebrand har svartelistet vil han ikke ut med, de tror på dialog framfor gapestokk påpeker han, men i vår kom det likevel fram at Storebrandansatte ikke flyr Ryanair.

– Kunne du jobbet i et firma hvor "alt" handlet om å kutte kostnader?

Det er ingen motsetning mellom lønnsomhet og å sette tydelige krav til leverandørene. Det koster oss ikke mer. Det er en litt større jobb til å begynne med, men vi har hatt flere leverandører som har takket oss i ettertid for de strenge kravene våre. Det har gitt dem flere markedsmuligheter.

– Kunne du jobbet hvor som helst?

– Nei, jeg er ganske idealistisk. Ikke alle naturvernere og idealister går i islending og jeans. Mange av dem går også i dress. Jeg kunne ikke jobbet i et firma der jeg ikke identifiserte meg med verdiene eller produktene. Jeg er vokst opp på en bondegård og liker å se ting i sammenheng.

Storebrand var medlem nummer 1 i Svanens innkjøperklubb. Akkurat nå pågår det en prosess med renhold ved Storebrand i Sverige, for selvfølgelig er også renholdet i Storebrand svanemerket, i tillegg til alle andre nordiske innkjøp.

­– Selv om vi stiller tydelige krav til leverandørene har vi ikke et apparat til å verifisere alle kravene. Vi er for små til å kunne investere mye ressurser i det, derfor lener vi oss på Svanen, som er en ikke-kommersiell aktør som tar ansvar for hele verdikjeden.

I tillegg til Svanemerket innkjøp og drift, stiller Storebrand med el-biler til de av de nærmere 1400 ansatte som trenger bil for å reise eksempelvis i møter. Og i underetasjen er det over 200 permanent garderobeskap og dusjfasiliteter tilgjengelige for de som ønsker å sykle til jobben.

Kommenter saken
kommentarer