Er nano farlig?

Tenksom mann
Er nano farlig?
Tekst

Nano-teknologien er grensesprengende, og kan løse noen store problemer. Men det er også fare for at økende bruk av nano-teknologi kan skape nye og hittil ukjente problemer for helse- og miljø.

I framtida kan vi for eksempel bygge hus isolert med nanomaterialer. Disse har en fantastisk isolasjonsevne. Vi kan få cellegiftbehandling som bare virker akkurat der det er behov for den.

aina svarer vignettbilde 150pxNano betyr dverg. Forholdet mellom en nanopartikkel og en fotball er omtrent det samme som mellom fotballen og kloden vi lever på. Nano er helt ubegripelig lite. Utfordringen er at når partiklene blir så små, så endrer de egenskaper totalt. For eksempel er aluminium på nanopartikkelnivå høyeksplosivt, gull er knallrødt, og nano-titandioksid er helt usynlig.

Hva kan disse ørsmå partiklene gjøre med kroppen vår? Sølv virker bakteriedrepende fordi det er giftig. Hva skjer dersom nano-sølv-partikler kommer inn i blodomløpet? Jeg vil ikke kategorisk si at nano er farlig, men det er farlig at vi vet så lite om hvilke egenskaper stoffene har på nano-nivå.

Vi må finne ut mer om disse egenskapene, og vi må dokumentere hvilke konsekvenser det kan få for helsa vår og for miljøet at vi bruker dem. Svanen stiller derfor føre-var-krav til nanopartikler.

Kommenter saken
kommentarer