Hva har hudpleieprodukter med havet å gjøre?

Bølge som bryter
Sjampo og hudkrem gjør deg kanskje ren og pen, men kan skade både fugl og fisk som lever i havet. Hvordan henger det sammen?
Tekst

Tenk over ditt eget morgenrituale. Kanskje bruker du både dusjsåpe, sjampo, balsam, bodylotion, deodorant, hudkrem, stylingprodukter til håret og sminke til fjeset. De fleste av oss har brukt mange hudpleieprodukter allerede før frokost.

Men mens du suser videre i hverdagen din, er reisen bare så vidt begynt for all kosmetikken du bruker. I dusjen skyller du av alle kremene, parfymen, stylingproduktene og sminken du har tatt på deg tidligere. De renner med vannet ut i sluken, ned i kloakken og fram til renseanlegget i kommunen der du bor. Disse anleggene er rigget for å fjerne helt andre ting enn kjemikalier fra vannet. Det betyr at de kjemikaliene hudpleieprodukter og vaskemidler er laget av i stor grad blir med vannet ut til havet. Derfor legger Svanemerket vekt på hvordan kjemikaliene virker når de kommer ut i sjøen, og om stoffene er giftig for livet i vann.

Verstingstoffene

I produkter vi bruker til hud og hår er det en god del stoffer som kan skade helse og miljø. Noen av dem har status som miljøgifter. De har til felles at de er giftige, at de ikke brytes ned i naturen, og at de lagrer seg i kroppene til dem som får dem i seg. Vi sier at de bioakkumulerer, det vil si at det blir mer og mer av dem etter hvor høyt i næringskjeden spiseren er.

Parabener har mange hørt om. De er en gruppe stoffer som er hormonforstyrrende. Det finnes mange fler. Kanskje brukes det så mange som 20 000 ulike hormonforstyrrende stoffer i vanlige forbruksprodukter som hudpleieprodukter, plastbeholdere og leker. 

Halvparten av all oksygen kommer fra havet

Havet er vårt eldste økosystem  - det var jo her livet startet. Havet dekker 71 prosent av klodens overflate, og huser hundretusener av ulike arter. Store kollosser som Blåhvalen - det største dyr som har levd - og myriader av småorganismer som spiller stor rolle i alle næringskjedene. Phytoplanktonen, for eksempel, produserer halvparten av all oksygen som finnes i atmosfæren. Enda så liten den er. Det finnes kanskje flere småorganismer i havet enn det er stjerner i universet.

41 prosent av jordas befolkning bor under 10 mil fra kysten, og mange millioner verden over livnærer seg ved å bruke havets ressurser. I tillegg til fiske, er stoffer fra tang og sjødyr viktig i produksjon av både mat og medisin. Kystlandskapene er også veldig viktige som CO2-lagre. Saltsumper, sjøgress- og mangroveområder lagrer mye mer karbon enn skogene på land.

Og i tillegg til rein nytteverdi gir havet fritidssysler og sjelebot for mennesker over hele verden.

Verdien av det er uvurdérlig.