Hormonforstyrrende stoffer

Hormonforstyrrende stoffer
Hormonforstyrrende stoffer, parabener og ftalater. Dette er det du trenger å vite.
Tekst

1: Hva er et hormonforstyrrende stoff?

Et hormonforstyrrende stoff er bygget opp nesten akkurat slik kroppens egne hormoner er. Derfor kan de forstyrre hormonbalansen vår hvis de kommer inn i kroppen. Hormonbalansen i kroppen er viktig for evnen til å få barn, og for de organene som er med i det reproduktive systemet i kroppen, dvs kjønnsorganer og bryst.

2: Hvor finnes det hormonforstyrrende stoff?

Hormonforstyrrende stoffer finner du i helt vanlig produkter som for eksempel kosmetikk og kroppspleieprodukter, plastbeholdere, leker, klær, rengjøringsmidler, maling og elektronikk.

3: Hva heter de?

På ingredienslista finner du hormonforstyrrende stoffer under navn som: Parabener, bisfenol A (BPA), ftalat, PCB, nonyl- og oktylfenoler, tinnorganiske forbindelser (TBT). Dioksiner og DDT og andre klororganiske plantevernmidler er også hormonhermende, men litt sjeldnere å finne hjemme i skapet på badet.

4: Hvor farlige er de?

Vel, du blir ikke akutt sjuk av dem. I hver enkelt krem, sjampo eller plastikkdings du bruker er det ganske små mengder hormonforstyrrende stoff. Det vi bekymrer oss for, er at vi blir eksponert for disse stoffene hele tida. Og hvilken effekt kan de få da? Vi får jo også i oss andre ørsmå mengder usunne stoffer, og hvordan kan denne miksen av kjemikalier påvirke kroppen vår? Du og jeg er voksne, med store kropper, men hvordan er det med en liten barnekropp, som ikke engang er ferdig utviklet? Hvordan blir de påvirket av hormonforstyrrende stoffer?

Svanemerket går for et føre-var-perspektiv. Vi utelukker både hormonhermende stoffer og andre tilsatte miljøgifter fra produkter som vil merke seg med det offisielle, nordiske miljømerket.  

5: …Og så er det fisken, da…

Vannlevende skapninger påvirkes også av hormonforstyrrende stoffer og andre miljøgifter. Vi har sett at både fisk og snegler har fått trøbbel med reproduksjonsevnen etter å ha blitt eksponert for dem.

Sånn henger fiskens ve og vel sammen med hva du gjør på badet: Det vi skyller ned i vasken, renner helt til slutt ut i vann i naturen. I mellomtiden har avløpsvannet blitt renset, men ikke alle stoffer blir fanget opp der. Miljøfarlige stoffer kan renne ut i naturen og skade fisk og skalldyr, og komme inn i næringskjeden. Planktonet får i seg parabener, krepsdyret spiser planktonet, fisken spiser krepsdyret og så videre.

Næringskjeden er du og jeg også del av, vi som spiser både fisk og skjell. Du tenker sikkert ikke på fisken i vannet når du kjøper tannkrem og sjampo, men de to tingene henger faktisk sammen.