Olje kan vaskes bort fra fjær

Fugl innsmurt i olje
Men det er ingen enkel jobb...
Tekst FotoRussian Doors/Marine Photobank

Den siste store aksjonen med rehabilitering av fugl var under «Full City»-aksjonen i Langesund august-september 2009. WWF, Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening m.fl. var ansvarlige for aksjonen, mens profesjonelle vaskere fra ProBird i Tyskland sto for selve vaskingen av fugl. Ved vask tilstrebes en vanntemperatur i overkant av 40 grader. Mye av vaskingen foregår ved at dyrene blir flyttet så skånsomt som mulig fra vaskebalje til vaskebalje og sjamponert helt til vannet rundt dem blir klart. Hodene blir rengjort med q-tips og myke børster.

Etter vasken følger en omhyggelig renselsesprosess, der alle såperester blir skyllet ut av fjær og dun med hjelp av myk dusj. Det er også en streng sensur for å sjekke at det ikke er resterende olje igjen verken på fjær eller i nebb.

Etter vask ble fuglene tørket med ”Pet dryer”- hundefønere, og så raskt som mulig satt på basseng for å kunne begynne å pusse opp fjærdrakten selv.

Vasker fugler med svanemerket såpe

WWF opplyser at det blir brukt svanemerket, vanlig oppvasksåpe til å vaske fuglefjær. Under flere aksjoner er det brukt «YES» kjøpt inn i Sverige. Årsaken til det er at det fungerer godt - det er ikke nødvendig å bruke en dyr spesialsåpe. I tillegg er den trygg å bruke og lett å få tak i.

Kommenter saken
kommentarer