Svanemerket og nano-sølv

Svanemerket og nano-sølv
Svanemerket forbyr nano-sølv. Vi vet for lite om hvordan giftige sølvpartikler på nano-nivå kan påvirke kroppen vår. Her er spørsmål og svar om Svanen og nano-sølv.
Tekst

Hva er nanopartikler?

Nanopartikler er partikler som er mellom 1 og 100 nanometer (nm) store. 1 nanometer er en milliard-dels meter. Forholdet mellom en nanopartikkel og en fotball er omtrent det samme som mellom fotballen og kloden vi lever på.

Hva er spesielt med nanopartikler?

Når partiklene blir så små, så endrer de egenskaper totalt. For eksempel er aluminium på nano-nivå høyeksplosivt, gull er knallrødt, og nano-titandioksid er helt usynlig. Det er påvist at nano-partikler kan trenge inn i cellene i kroppen vår. Hva kan de gjøre der? Vi har altfor lite kunnskap om hvordan nanopartikler kan påvirke kroppen vår, og enda mindre om hvordan de påvirker naturen rundt oss når de slipper ut i luft, jord eller vann.

Hva er nano-sølv?

Sølv er bakteriehemmende. Det er fordi det er giftig. Sølv på nano-nivå er like giftig, og hindrer svettelukt fordi det dreper bakteriene som produserer den stramme lukta. Utstrakt bruk av nano-sølv kan føre til antibiotika-resistente bakterier, noe som er en trussel for folkehelsa.

I tillegg er nano-sølvpartikler så små at de kan trenge inn i kroppens celler. Hvordan vil de giftige partiklene påvirke kroppen din innenfra? Det vet vi svært lite om. Svanemerket tillater derfor ikke nano-sølv i noen svanemerkede produkter. Det finnes foreløpig ikke noen svanemerkede treningsklær, men vårt generelle råd er å ligge unna produkter med nano-sølv.

Hvilke produkter inneholder nano-sølv?

Noen klær, mikrofiberkluter, kjøleskap, tannbørster, plaster, deodoranter, antibakterielle overflater, kjemiske produkter. Beskrivelser som «odour control», «anti-bacterial» eller lignende kan bety at produktet inneholder nano-sølv eller andre giftstoffer.

Ubegrunnet bakteriefrykt

For vanlige forbrukere er antibakterielle produkter helt unødvendig. Slike stoffer kan føre til antibiotikaresistente bakterier, og det er en trussel mot folkehelsa. De anti-bakterielle stoffene dreper også bakterier vi har bruk for, derfor må vi bare bruke dem der de virkelig behøves (for eksempel på en operasjonsstue på sykehus, der det er viktig at alt er sterilt.).

Les vår artikkel om ubegrunnet bakteriefrykt

Hva mener Svanemerket om nano?

  1. Vi er bekymret for frie nanopartikler
  2. Ikke all bruk av nanopartikler er problematisk
  3. Vi har et føre-var-prinsipp: Vi er restriktive når det er tvil om det er risiko for helse og miljø ved bruk av nanomaterialer