Ti råd om fluor

Ti råd om fluor
Slik reduserer du hvor mye fluorstoffer du kommer i kontakt med.
Tekst
  1. Bruk svanemerket matpapir, fordi det ikke inneholder fluorstoffer.
  2. Bruk svanemerkede muffinsformer når du skal bake muffins, fordi de ikke er belagt med fluorstoffer ­– eller bruk en fast bakeform uten papir.
  3. Pop popcorn i gryta og ikke spis micropopcorn. Emballasjen til mange typer micropopcorn inneholder polyfluorerte stoffer.
  4. Gjør rent jevnlig, gjerne én gang i uka. De perfluorerte stoffene blir over tid frigitt fra møbler, tekstiler og sko og blander seg med støv og hybelkaniner hjemme.
  5. Vask hendene. På den måten vasker du fluorholdig støv av. Særlig små barn bør vaske hendene ofte, fordi de er mest utsatt for støvet når de leker på gulvet.
  6. Skismøring kan inneholde fluorstoffer og fluorkarboner. Slike stoffer kan være skadelig både for miljøet og helsa vår. Tradisjonell skismøring som vanlig Swix rød, grønn og blå har ingen farlige stoffer mens Cera-F serien og VR-serien inneholder skadelige fluorstoffer. Hvis du bruker skismøring med fluor når du preparerer ski bør du gjøre dette utendørs for å unngå farlig fluordamp.
  7. Kjøp bilvoks uten fluor, av samme grunn som i punktet over.
  8. Ikke impregner vinterskoene dine, hvis de kan klare seg med jevnlig bruk av lærfett for å duge mot snø og slaps. Hvis støvler eller skiklær må impregneres, så se etter produkter uten fluorstoffer, for eksempel midler som er basert på en blanding av voks og parafin. Bruk pumpe i stedet for spray, og impregnér alltid utendørs.
  9. Vask nye klær før du bruker dem. En gang er bedre enn ingenting, men det kan ta opp til tre vask før de største konsentrasjonene av fluorstoffer – og andre kjemikalier – er ute av plagget. Det er selvsagt ikke særlig miljøvennlig, for fluorstoffene renner jo ut med vaskevannet, så det er klart mye bedre å unngå å kjøpe klær med fluorstoffer. Det er i fritidstøy, som både skal holde regn ut og slippe svette ut, at det er mest sannsynlig å finne fluorstoffer. Spør i butikken hva klærne inneholder, de plikter å kunne gi deg svar.
  10. Velg svanemerkede møbler og tekstiler: De inneholder ikke fluorstoffer.