Hvor kommer trevirket fra?

Solskinn i en tett skog
Mye av det vi har rundt oss til daglig, har en gang vært et tre.
Tekst

Arket du skriver på, boka du leser, stolen du sitter på, døra du går ut gjennom – ja kanskje hele huset du bor i, har engang stått på rot i en skog eller på en plantasje.

Kan kreve bærekraft

I dag er det mulig å kreve at trevirke vi kjøper er tatt ut på bærekraftig måte. Det betyr at vi alltid kan kreve at de som har drevet skogen trevirket kommer fra og hogget trærne som er brukt i produksjon av papir- og treprodukter, kan fortelle oss om de driver holdbart og med tanke på framtiden.

Råvaremerking

Flere merkeordninger er med på å stille krav til produkter som er laget med utgangspunkt i trevirke. Merkeordningen Forest Forest Stewardship Council (FSC) er eksempel på det vi kaller råvaremerking. De som leverer varer merket med FSC, kan være sikre på at trevirkeleverandøren har stilt spørsmål om hvor trevirket kommer fra for å bidra til mer holdbar skogsdrift og for å hindre miljøødeleggelse. Men siden dette bare er en merkeordning for treråvaren, sier et FSC-merke ikke noe om produktets miljøpåvirkning gjennom hele livsløpet.

Livsløpsmerking

Svanemerket krever dokumentasjon og miljøtilpasning gjennom hele produktets livsløp. Dette omfatter skånsom og miljøtilpasset uttak av ressurser og råvarer, en miljøtilpasset produksjon og muligheter for gjenvinning eller annen miljøtilpasset håndtering av avfallet.

Kommenter saken
kommentarer