Løper i ring

Epleskrott
Verden skal egentlig gå i ring – eller kretsløp om du vil.
Tekst

Svært lite forsvinner fra jordas overflate. Det bare antar en annen form. Når vi for eksempel brenner avfall, blir søppel til energi.

Hvis vi tenker på at alt som er på jorda i dag, alltid har vært her, er det helt naturlig å stille spørsmålet om hvor det er blitt av alt sammen? For vi tømmer havet for fisk, vi tømmer gruver for kull og mineraler, vi leder milliarder av liter med vann på avveie. Samtidig lager vi de merkeligste ting fra de utroligste råvarer. Olje fra undergrunnen blir til plastposer og til og med til klær. Trær langt inn i regnskogen blir til papirlommetørklær. Og gigantiske arealer med planter blir til drivstoff og energi. Og samtidig vokser søppelbergene.

Den gode nyheten er at et søppelberg eller tusen behøver ikke å skade jordkloden i det hele tatt. Snarere tvert imot. Det er et søppelberg fullt av ting som naturen ikke aner hvordan den skal håndtere, som er problemet. Tenk på det neste gang du kaster en epleskrott veloppdragent i søppelkassa på bussholdeplassen. En epleskrott i søppelkassa blir i beste fall brent på avfallsanlegget slik at den kan gi varme til boliger. I verste fall havner den i en plastpose som naturen ikke vet hva den skal gjøre med. Og det tar mange år før de stoffene som eplet besto av, kan komme tilbake til naturen. Neste gang kaster du helt sikkert epleskrotten i nærmeste buskas.

Kommenter saken
kommentarer