Snøballeffekten

Snøballeffekten
Triller du en liten snøball ned en bakke, samler den snø og blir større og større. Dette er en metafor på at små valg og handlinger kan løse store og nesten uoverstigelige problemer.
Tekst

Miljøproblemene vi har – knytta til klima, kjemikalier, tap av biologisk mangfold, avfall – kommer av produksjon og forbruk, i stort og i smått. Vi lever i et forbrukssamfunn, og har mange flere ting nå enn før. Og vi bruker dem i kortere tid enn før. Sammenlign hvordan ditt eget barnerom så ut med hvordan dagens barnerom er. Eller din barndoms hytte med de moderne hyttene folk nå bygger. De er fylt med mange flere ting og mye mer komfort.

All produksjon belaster miljøet. All energibruk belaster miljøet. Så når vi produserer og forbruker mer og mer, belaster vi naturen mer og mer. Alle våre små hverdagsvalg påvirker miljøet fordi vi er så mange som gjør dem. Igjen og igjen og igjen.

Her er også løsningen: Ved å bli klokere forbrukere og smartere produsenter kan vi ha fine og holdbare ting – uten å skade miljøet. Hvis flere og flere gjør bedre og bedre miljøvalg som forbrukere, kan vi snu den negative miljøutviklingen. Dette er vår vri på snøballeffekten: Miljøproblemene har ikke én, universell løsning. De har hundretusenvis lokale.

Kommenter saken
kommentarer